Saturday 24 March 2018

Epirus, Greece: Oil and Gas Exploration; Ενεργειακός κόμβος η Ήπειρος;


This article (Enimerosi) puts the economic case for a new role for Epirus in hydrocarbons exploitation - Ενεργειακός κόμβος η Ήπειρος

"Σημαντικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας προβλέπεται να διαδραματίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, με τα δίκτυα φυσικού αερίου και την ολοκλήρωση των ερευνών για ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων".

"Η μεγάλη ευκαιρία ασφαλώς δίνεται με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, για τoυς οποίους έχουν δείξει ενδιαφέρον εταιρίες με μεγάλη εμπειρία και διεθνή εμβέλεια. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχουν ελπίδες το υπέδαφος της Ηπείρου, αλλά και η θαλάσσια περιοχή του Ιονίου να «κρύβουν» εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου".

"θα τεθούν αυστηροί όροι για την προστασία του περιβάλλοντος".

Very worrying and provocative accusations aimed at those who are committed to the protection of the environment:

"Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, επιχειρείται βέβαια να «δαιμονοποιηθούν» από μικρές μειοψηφικές ομάδες, αριστερής κυρίως πολιτικής προέλευσης, που «επενδύουν» στην ελλιπή ενημέρωση των κατοίκων. Στο ίδιο έργο «θεατές» βρέθηκαν πολλές φορές ως τώρα οι Ηπειρώτες, καθώς σχεδόν σε κάθε επένδυση επιχειρείται να στηθεί σκηνικό κινδυνολογίας και «τρομοκράτησης» των πολιτών. Οι κινήσεις αυτές μέχρι τώρα έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά για σημαντικές επενδύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τον «ξεσηκωμό» που είχε προκληθεί στα παράλια της Θεσπρωτίας για τον αγωγό Φυσικό Αερίου. Το έργο δεν προχώρησε, οι εντυπώσεις έμειναν και τώρα πλέον αναζητούνται νέοι τρόποι για την επέκταση του δικτύου, ώστε να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις και οι κατοικίες της Ηπείρου φθηνή ενέργεια, που είναι απαραίτητη για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας".


Greece: Energy Policies (pdf) International Energy Agency, 2017 Review


No comments:

Post a Comment